תרומת ביצית - החיסיון והחוק
החיסיון והחוק
תרומת ביצית היא צעד מבורך, שעשוי להתחיל חיים – ובכך לשנות את חייהן של נשים ומשפחות שלמות, שאינן יכולות להביא לאוויר העולם ילד בדרכים אחרות. הרוב המוחלט של הנשים השוקלות להיות תורמות מן המניין מעוניינות לוודא שהאנונימיות שלהן נשמרת, מסיבות ברורות. החדשות המעודדות הן שב-B-MOM, בנק הזרע של הרצליה מדיקל סנטר, אנחנו מחויבים לחיסיון שלך ונשמור עליו באופן מוחלט, בהתאם לתקנות משרד הבריאות בנושא ואפילו יותר מכך.
מהי משמעות החיסיון בתרומת ביצית?
תרומת ביצית בישראל, מעצם ההגדרה שלה, היא אנונימית במלוא מובן המילה. המשמעות הראשונה של כך היא שהצוות המטפל לא יעביר לנתרמת או לכל גורם אחר פרטים אישיים לגבי התורמת, בדגש על כל פריט מידע שעשוי לזהות אותה. זכות זו היא מוחלטת ואינה מוסרת עם השנים, כך שגם הצאצאים לא יוכלו לפנות בעתיד על מנת לוודא מיהי האישה שתרומתה אפשרה למעשה את ההריון שלהם.
כמובן שחשוב לשמור במקביל על האנונימיות של הנתרמות, וגם על כך אנחנו מקפידים ב-B-MOM באופן מלא. לא נספק לתורמת פרטים עם הנתרמות שמגיעות לבית החולים, וכמובן שגם לא על תוצאות התרומה. המשמעות היא שהתורמת לא תוכל לדעת האם הביציות שלה שימשו בסופו של דבר להריון מוצלח, ומה היו תוצאותיו.
בניגוד לתרומות זרע, בהן יש פרמטרים מוגדרים שמגדירים את איכות הזרע והסטנדרטים בהם הוא עומד, במקרה הזה אין מדד לטיב הביצית למעט השורה התחתונה. הבדיקה בפועל אם הייתה הצלחה (הריון או לידה) ומהו מספר העוברים. התורמת לא תקבל מידע לגבי הסוגיות האלה, אבל עדיין תוכל להסיק הרבה מאוד דברים לגבי מצבה לצורך הריונות עתידיים.
מהו המידע שכן ניתן לקבל?
כדי שתהליך ההתרמה יהיה מוצלח ככל שניתן, חשוב לרדת לפרטים הקטנים ביותר. זו הסיבה שמבצעים שורה ארוכה של בדיקות לתורמות הביצית ולנתרמות, הכוללת ראיונות אישיים, בדיקה פיזיולוגית, בדיקת דם וסקר גנטי מורחב מאוד.
גם כאן אפשר להעמיד מנגד את התהליך של תרומת זרע, המציע כמה הבדלים חשובים. במקרה של תרומות זרע, אנחנו מרכיבים קטלוג של תורמים הזמין באופן מלא לנתרמות פוטנציאליות עם הפרטים הכלליים לגבי התורמים.
כאן מדובר בתהליך אישי ומוקפד אפילו יותר של התאמה בין תורמת לנתרמת. אנחנו כן מתייחסים לנתונים האישיים של כל תורמת – המאפיינים הפיזיים (צבע עיניים או שיער, לדוגמה), המוצא, החודש ושנת לידה, המצב הבריאותי וכן הלאה – המטרה כאן היא ליצור פרופיל ייחודי של תורמת ולהעביר את המידע הרלוונטי לנתרמות, על מנת שיוכלו לקבל את ההחלטה המושכלת ביותר מבחינתן. אם יש פרט מסוים שהוא רלוונטי לשיקול דעתו של הצוות, הוא יועבר לנתרמת בכלליות ותוך הסרת פרטי מידע “רגישים” שעשויים לגרום לזיהוי התורמת. שימו לב שאנחנו נציג לנתרמות אך ורק את הפרטים של התורמות שעשויות להתאים להן מבחינה גנטית.
נקודה חשובה נוספת היא שבתוך בית החולים, תורמות הביצית כן מזוהות על מנת שנוכל לבצע ולהציע את ההתאמות האלה. אולם אנשי B-MOM, למעט הצוות הנמצא בתהליכים הישירים המתקיימים בתוך המרפאה, לא יודע מי קיבלה את התרומה בפועל. בשלב מציאת ההתאמה והעברה המידע הכללי לנתרמת, שומרים על חיסיון באופן המלא ביותר האפשרי.