הזרעה תוך רחמית IUI

רכישת זרע ד"ר אלון קדם | 14/07/22

הזרעה היא אחד מטיפולי הפוריות הנפוצים והחשובים שתמצאו כיום, לצד הפריה חוץ גופית הנחשבת למורכבת יותר. קיימות שיטות שונות לביצוע התהליך, כאשר הבחירה המקובלת היא הזרעה תוך רחמית (IUI – Intra Uterine Insemination), הידועה גם בתור “הזרעה מלאכותית”. במאמר הבא נסביר איך בדיוק נעשית ההזרעה, מתי היא חשובה ומהם היתרונות והחסרונות שלה ביחס לטיפולים האחרים המוצעים כיום בגזרת הפוריות.

מהי הזרעה תוך רחמית מלאכותית?

כפי שניתן להסיק משמה, הזרעה תוך רחמית מבוססת על הזרקה של זרע ישירות לתוך חלל הרחם, דרך צינורית דקיקה (קטטר), וזאת במקביל לשחרור ביצית על ידי הרחם. לפני ביצוע ההזרקה הזרע עובר שטיפה והשבחה, באמצעותם ניתן יהיה לברור את הזרעים המשובחים ביותר מתוך דגימת הזרע שסיפק הגבר (שיכול להיות כשלעצמו בין זוגה של האישה או תורם זרע אנונימי).

העיקרון כאן הוא שהמפגש ה”מלאכותי” בין הזרע לביצית יגדיל את הסיכויים לכך שהזרע יגיע בסופו של יום לתוך החצוצרה ויפרה את הביציות, ובכך יאפשר את תחילת ההריון. מכיוון שהמעבר לאזור ההפריה נעשה מבלי שעוברים בנרתיק, סביר להניח שכמות גדולה יותר של זרעים תעשה זאת.

למה יש צורך בהזרעה מלאכותית?

הזרעה מלאכותית הופכת לפתרון מיטבי, אם לא היחידי, בתרחישים שונים. היא עשויה לסייע להתגבר על בעיות פוריות שונות, הן אצל האישה והן אצל הגבר, ובעיקר בעיות פוריות שאינן חמורות יתר על המידה. בנוסף היא משמשת במקרים בהם נעשה שימוש בתרומת זרע, דוגמת זוגות חד מיניים, אישה המעוניינת בהקמת משפחה חד הורית ועוד.

אצל גברים, באמצעות ההזרעה ניתן להגיע להריון מוצלח גם במצבים בהם הזרע של הגבר אינו עומד בסטנדרט הדרוש להפריה, בין אם עקב ספירת זרע נמוכה, תנועתיות מועטה או גורמים אחרים. במקרה של בנות המין היפה, ייתכן שהרציונל לביצוע התהליך יהיה אנדומטריוזיס – מחלה כרונית במסגרתה תאים המזכירים את אלו של רירית הרחם מתפתחים מחוץ לרחם.

התהליך בנוסף מיועד לנשים בעלות איכות נמוכה של ביציות, בעיות בצוואר הרחם המקשות על מעבר של תאי הזרע לחצוצרות, נשים עם אלרגיה לזרע ועוד.

יש מקרים בהם יוחלט לבצע את ההזרעה התוך רחמית גם כאשר הבעיה הספציפית המביאה לקשיים של זוג להיכנס להריון אינה ידועה, בהתאם ל”מבחן התוצאה”: כלומר עקרות קיימת ונוכחת, שלא נמצאה לא סיבה נקודתית.

אחוזי ההצלחה תלויים בעיקר בסיבות לביצוע התהליך (אם ישנן בעיות פוריות שונות אצל הגבר או אצל האישה, הסיכויים להצלחת ההליך יקטנו, באופן טבעי) ובגילה של האישה.

ד"ר אלון קדם

טיפים לפני ביצוע הזרעה תוך רחמית (עשה ואל תעשה)

כדי להבין עד כמה הזרעה מלאכותית מתאימה במקרה נתון בהשוואה לטיפולי פוריות אחרים, ומהי היעילות האפשרית שלה, נעשית בדיקה מקיפה של המצב הרפואי של המטופל, בעבר ובהווה. זאת לצד אבחון מקיף להערכת רמת הפוריות של האישה או של בן/בת הזוג, כאשר היא נמצאת בזוגיות. כך למשל בודקים שהחצוצרות בגוף האישה הן בריאות, שהרחם שלה תקין ושאינה סובלת מבעיה מבנית שעלולה לשבש את תוצאות התהליך.

מפתח עיקרי להצלחת התהליך הוא תזמון נכון שלו, ובמקרה הזה על פי מועד הביוץ של האישה המתרחש לרוב כ-36-24 שעות לאחר שרואים עלייה ברמות הורמון מחלמן (LH) בגוף האישה. יש נשים שיגיעו לביוץ באופן טבעי, בעוד אחרות יהיו זקוקות לנטילת תרופות המעוררות ביוץ – כלומר שילוב הזרעה עם הורמונים להגדלת מספר הזקיקים הבשלים – ובביצוע בדיקות שונות עד לתיאום התאריך האופטימלי.

יש לציין שכיום ההעדפה היא להימנע במידת האפשר מתרופות מעודדות ביוץ, עקב הגדלת הסבירות להריון מרובה עוברים הנחשב כידוע למסוכן יותר. נשים הסובלות מאנדומטריוזיס עשויות להידרש לטיפול תרופתי בתקופה שלפני הטיפול, על מנת להגדיל את סיכויי ההצלחה שלו.

כמובן שחשוב להקפיד שגם דגימת הזרע תעבור את התהליך החשוב כל כך, כך בנק זרע מהשורה הראשונה הפועל על פי כל התקנים וההנחיות.

מתי ניתן לבצע הזרעה מלאכותית ומי זכאי?

הזרעה מלאכותית עשויה להיכנס לתמונה במקרים של בעיות פוריות ועקרות, כפי שהוסבר מעלה, וכן כאשר מעוניינים בהריון המבוסס על תרומת זרע. ההחלטה ברוב המקרים תהיה בין הזרעה מלאכותית לבין הפריה חוץ גופית (טיפול IVF), והיא תלויה במשתנים שונים דוגמת הסיבה לביצוע התהליך, מצב האישה, הגיל וכן הלאה. בסופו של דבר הרופא המטפל הוא שמחליט מהי הדרך הבטוחה, היעילה והמתאימה ביותר במקרה נתון.

התהליך ייעשה, בכל מקרה, סביב ‘חלון הביוץ’ של האישה הנמשך כ-24 שעות, זאת כדי להגדיל את סיכויי ההצלחה של הפעולה. הזרעה שתיעשה שלא במסגרת זו, תיכשל ברוב הגדול של המקרים, משום שהיא תחמיץ את תהליך הביוץ עצמו – הזמן שבו הביצית יוצאת מהשחלה ומוכנה להפריה.

מאחר שאותו ‘חלון’ אינו קל לזיהוי, וכדי להבטיח שהתהליך יבוצע בוודאות במהלך הביוץ, יבוצעו לעיתים שתי הזרעות סמוכות, במרווח של 24 שעות בין הראשונה לשנייה.

זרעונים בדרך לביצית

איך מתבצע תהליך ההזרעה בפועל?

ההזרעה נעשית בכמה שלבים עיקריים, שעשויים להשתנות בפועל במצב נתון. במקרה של תרומת זרע נדרשת הפשרה של הזרע המוקפא ובדיקה שלו. אם משתמשים בזרע של בן זוגה של מטופלת, הוא ייתן לרוב את מנת הזרע ביום הטיפול עצמו ויונחה להימנע מאוננות או מקיום יחסי מין בימים שלפני ההזרעה.

התהליך עצמו נמשך לרוב כ-10 דקות בלבד וכולל כמה שלבים:

  • הכנת מנת הזרע
  • ישיבה של האישה בכיסא הבדיקה
  • החדרה של מפשק לנרתיק האישה
  • החדרת הזרע לרחם בעזרת קטטר דרך צוואר הרחם והנרתיק

ההתאוששות לאחר הטיפול נחשבת למהירה, כשלרוב האישה יכולה ללכת ולחזור לתפקוד מלא באופן כמעט מיידי.

האם הזרעה כרוכה בסיכונים? האם יש תופעות לוואי?

הזרעה תוך רחמית נחשבת לפעולה מהירה יחסית, שלא אמורה להיות כרוכה בכאבים – גם אם המטופלת עשויה לחוש במהלכה אי נוחות קלה. יש מקרים בהם הטיפול גורם לכיווץ של שרירי הרחם ולהופעת כאבים אחרי הזרעה, המזכירים את אלו של המחזור החודשי. בנוסף אליהם ייתכנו דימום אחרי הזרעה, הפרשות מהנרתיק ותופעות אחרות.

ההזרעה עלולה לגרום לסיכונים בטווח הקצר או הארוך, ביניהם הריון מרובה עוברים המגדיל כשלעצמו את הסיכוי לסיבוכים דוגמת הפלות, לידת פגים או משקל לידה נמוך. גירוי יתר של השחלה, כפי שמתרחש לעיתים במצבים בהם האישה נוטלת תרופות לעידוד הביוץ, עלול ליצור תסמינים דוגמת נפיחות בבטן, כאבים, הקאות ובמקרים מסוימים גם איבוד נוזלים וקוצר נשימה.

האם יש הגבלות בזמן תהליך ההזרעה?

הדעה המקובלת כיום היא שהאישה יכולה להמשיך בשגרת חייה באופן כמעט מלא במהלך תקופת הטיפול, לרבות פעילות גופנית או אפילו קיום יחסי מין. כמובן שבמקרה בו היא מקיימת יחסי מין, עשויה להיות סבירות לכך שהיא תיכנס להריון כתוצאה מיחסי המין ולא עקב הטיפול.

אישה בהיריון מחזיקה את הבטן

בדיקת הריון לאחר ההזרעה

אז מתי מתרחשת השתרשות לאחר הזרעה? התשובה הפשוטה היא שברוב המקרים כשבוע אחרי הביוץ, אלא שלרוב לא נרצה לבצע את בדיקת הריון כבר בשלב הזה. לאחר תהליך הזרעה ניתן אמנם לבצע בדיקת הריון – בין אם בדיקת הריון ביתית ובין אם בדיקת דם ביטא – כאשר בדיקת דם נחשבת מדויקת יותר.

רמת הדיוק של הבדיקה עשויה להשתנות גם בהתאם למועד ההריון ובכך להציג תוצאות שגויות, לכאורה או שלא. ההמלצה לכן היא להמתין כשבועיים ימים לפחות לביצוע הבדיקה כדי להקטין את הסיכויים לבדיקה כוזבת: בין אם שלילית (בדיקה שלא מזהה עדיין את העליה המתבקשת בהורמוני המין) ובין אם חיובית שהעלייה המופיעה בה עשויה להיות מוסברת עקב השימוש בתרופות מעודדות ביוץ.

מהם אחוזי ההצלחה של טיפולי הזרעה?

במקרה של הזרעה סיכויי הצלחה תלויים בפרמטרים שונים, לרבות הסיבות לביצוע התהליך, גיל האישה ומאפיינים נוספים אצלה ועוד. ניתן להעריך את אחוזי ההצלחה בכ-15% למחזור טיפול בקרב נשים צעירות באופן יחסי, כשעם עליית הגיל הסיכויים יורדים.

הרופאים עשויים להמליץ על הפסקת הניסיון של טיפולי הזרעה לאחר מספר כישלונות (כ-6-3 מחזורי הזרעה לרוב) או להציע במידת האפשר אלטרנטיבות, בראשן ההפריה חוץ גופית.

הזרעה תוך רחמית בבנק הזרע B-MOM

בנק הזרע הפרטי B-MOM של הרצליה מדיקל סנטר הוא הכתובת האופטימלית לביצוע הזרעה תוך רחמית – לצד טיפולי פוריות אחרים, תרומת זרע, תרומת ביצית ועוד – מכמה סיבות:

  • סל שירותים וטיפולים רחב, מגדיל את אחוזי ההצלחה ומקל על התהליך
  • שימוש בציוד ובכלים המתקדמים ביותר העומדים בתחום
  • צוות מומחים מהשורה הראשונה בישראל
  • ליווי אישי צמוד לכל אורך התהליך
  • זמינות גבוהה, המאפשרת תדירות גבוהה של הזרעות (כמה פעמים בחודש) שעשויה להגדיל את אחוזי ההצלחה

אי אפשר שלא להתייחס גם למחיר, גם אם יש שיטענו שהוא בטל בשישים אל מול היתרונות של הריון מוצלח המתקבל באמצעות ההזרעה. התשובה לשאלה כמה עולה הזרעה באופן פרטי משתנה בהתאם לבית החולים, לקופת החולים ולפוליסת ביטוח בריאות פרטי שברשות המטופלת, למאפייני ביצוע התהליך ועוד, אבל ברמה הכללית ניתן לטעון שהסכום ממש לא בשמיים.

עוד מאמרים בנושא רכישת זרע
חץ כלפי מעלה
חזרה למעלה
Whatsapp