Egg Donation

הסיבות לתרומת ביצית

הסיבות לתרומה ועזרה לזולת

כדי שאישה תוכל לשמש תורמת ביצית, עליה לעמוד במספר תנאי סף לפי מה שנקבע בחוק תרומת ביצית למשל, אישה בתהליכי פוריות או מתנדבת בטווח הגילאים 35-21, אשר אינה נשואה (למעט מקרים בהם ניתן לכך אישור חריגים) ושעברה בדיקות רפואיות מקדימות ונמצאו תקינות, לרבות רזרבה שחלתית. מדובר כאן בתהליך מורכב מעט יותר מאשר תרומת זרע, למשל, והוא דורש הירתמות מלאה מצד התורמות, לצד ביצוע בדיקות, הזרקות ושאיבת הביצית עצמה.

 

בראש השיקולים: עזרה לזולת

הניסיון שלנו מראה שהרוב המוחלט של הנשים שמחליטות לשמש תורמות ביצית עושות זאת במטרה להעניק את העזרה הכל כך חשובה הזו לנשים אחרות, שאינן יכולות להביא לאוויר העולם ילדים. הן למעשה מעניקות לאישה אחרת, שהן לא מכירות וגם לא יכירו, את הסיכויים להיות הורים. בכך ניתן לראות בתרומה צעד משנה חיים עבור כל המעורבות, שתחושת הסיפוק הנובעת ממנו נוטה להיות גבוהה בכל קנה מידה.

חלק מהנשים שמחליטות לתרום ביצית עושות זאת מתוך הזדהות עם הנשים שמתקשות להיכנס להריון, או אפילו עקב חיבור אישי לנושא. במהלך השנים נתקלנו בהרבה מאוד נשים שהכירו חברה או בת משפחה שניסו במשך שנים להביא לאוויר העולם ילד, גם במסגרת טיפולי הפריה חוץ גופית, אולם הטיפולים לא צלחו. הן הבינו שהפתרון הריאלי ביותר עבורן הוא תרומת ביצית.

חשוב להדגיש שבניגוד לסוגים אחרים של תרומות, דוגמת תרומת כליה למשל, נשים שבוחרות לתת לאחרות את הביציות שלהן יכולות לעשות זאת בלב שלם וללא כל סיכון לפגוע בעצמן. כידוע, בכל חודש מתרחש בגוף תהליך חדש של הבשלת ביצית, ולתרומה לא תהיה כל השפעה על האישה בטווח הארוך. גם אם מדובר בניתוח הדורש התאוששות קצרה של שעתיים ומנוחה עד 3 ימים, הוא לא יגרום להשבתה של התורמת לתקופה, הניתוח עצמו אינו כרוך בחתכים או בתפרים, כך שהוא לא יותיר סימנים ויזואליים מוחשיים.

הפעולה עצמה של שאיבת הביציות אינה כרוכה בחתכים או בתפרים, כך שהיא לא תותיר סימנים ויזואליים מוחשיים. בנוסף,  הביציות הנשאבות אינן פוגעות בפוריות העתידית ואינן מפחיתות את מאגר הביציות מאחר ואלו ביציות שהולכות לטמיון כחלק ממחזוריות השחלה.

התגמול הכספי

הניסיון שלנו מראה שרוב הנשים אינן מחליטות לשמש תורמות אך ורק בשביל הכסף, אבל אין ספק שהתמורה הכלכלית עשויה להיות חלק בלתי נפרד מהשיקול שלהן לעשות זאת. אין צל של ספק שהתגמול הכספי עבור תרומת ביצית הוא נאה בכל קנה מידה.

בשנת 2022 עלה סכום החזר ההוצאות והפיצוי הכספי הניתן לתורמת, והוא עומד נכון לנקודת הזמן הנוכחית על 20,708 ש”ח עבור כל מחזור שאיבה. החוק מגדיר שאישה יכולה לבצע עד שלושה מחזורי תרומה, עם פער זמנים של חצי שנה לפחות בין תרומה אחת לאחרת, ובמקרים אלו הרווח הכלכלי יהיה גדול אפילו יותר. הסכום פטור ממס.

אין ספק מדובר בסכום שעשוי להיות משמעותי מאוד עבור חלק גדול מהתורמות, למשל סטודנטיות שסכומים כאלה יכולים לספק להן לא מעט שקט ולהקל על תקופה שנוטה להיות לא פשוטה כלל מבחינה כלכלית.

תרומה למטרות נוספות

כמעט בכל המקרים, תרומת ביצית נעשית למטרת הולדה: כלומר, לאפשר לנשים אחרות לקבל ביציות שעשויות לשפר משמעותית את הסיכויים שלהן להגשים את חלום ההורות. חוק תרומת ביציות מגדיר כי השאיבה חייבת להיעשות למטרת הולדה או לחלופין למחקר, אם כי כמות התרומות הנעשות בפועל למטרה האחרונה היא די נמוכה.

יש מקרים, נדירים גם כן, בהם התורמת נמצאת בעצמה בתהליכי פוריות. ייתכן מצב בו יש לאישה הזו ביציות רבות באופן יחסי, והיא מעוניינת לתרום חלק לאחרות. החוק מאפשר זאת, כאשר ניתן להשתמש באופן עצמי ב-20% מהביציות או בשתי ביציות, על פי הנמוך מביניהם. עם זאת, בפועל הצפי הוא שהאישה הנמצאת בעצמה בתהליך מורכב, שהצלחתו מוערכת בכ-40-30%, תעדיף שלא לוותר על הביציות שלה – ואפשר להבין מדוע.

חץ כלפי מעלה
חזרה למעלה
Whatsapp